Zákusky, v nichž to kávě sluší

Milovníci kávy, teď zbystřete. Nejen, že si kávu lze dopřát několikrát denně ve formě nápoje, ale její jedinečná chuť a vůně se skvěle hodí také pro přípravu dezertů. Byla by proto škoda nepovědět si něco o (nejen) letním sladkém pečení. Káva je totiž nahořklá a výrazně kontrastuje s cukrem, čokoládou a dalšími sladkými ingrediencemi. A teď nemáme na mysli jen oblíbenou tyčinku Kofila či sušenky Kávenky. Mrkneme na tradiční recepty, které se bez kávové příchuti neobejdou. Vyzkoušet ovšem doporučujeme i méně klasické zákusky, kterými vyrazíte dech na nejedné letní party! 

Normálně bychom nikomu instantní kávu nedoporučili (jakože fakt nikdy a nikde), ale zrovna do pečení si dovolíme udělat výjimku. Výhodou je, že tzv. neska se dobře rozpouští i za studena. No jistě, jako v pravém řeckém frappé! Proto tuto variantu využijete všude tam, kde by mohl nastat problém s teplotou surovin – třeba při šlehání vajec nebo při ochucování krému. Tam dokonce můžete vodu v případě instantní kávy vynechat úplně. To se hodí i k přípravě pěny či odborně po cukrářsku tzv. mousse.

Rozhodně jsou však dezerty, kde si s kafem v prášku nevystačíte. Sem rozhodně patří oblíbené tradiční italské tiramisú. Název tohoto zákusku v překladu znamená cosi jako „povzbuď mě“, a proto potřebujete silné espresso s plnou chutí, které zajistí požadovaný efekt. Do něj postupně namáčíme piškoty, nejlépe ty velké cukrářské Savoiardi. V této fázi můžete přimíchat i kávový likér pro extra efekt. Necháme je tak akorát nasáknout a první vrstva - ta důležitá kávová - je na světě. Teď přijde krémová část: míchejte kvalitní mascarpone, žloutkovou pěnu s cukrem, sníh z bílků i vyšlehanou šlehačku. Dejte vychladit. Nakonec trochu práškového kakaa na ozdobu a nejlepší dezert ke kávě - i s kávou - je na světě.

Nebojte se vyzkoušet také další moučníky jako lahodné kávové crème brûlée nebo cappuccino cheesecake. Tradiční recepty, kde se bez kávy neobjedete, k nám ovšem nemusí cestovat pouze ze zahraničí. Téměř národním pokladem je kávová bábovka, kde se kafíčko přidává přímo do těsta. Anebo si vezměte takové vánoční cukroví. Co třeba tradiční kávová zrna obalená v čokoládě, kávové dortíčky nebo trubičky s kávovou náplní? My víme, že mluvit v červenci o vánočním pečení je skoro hřích – ale než se nadějete, budete shánět dárky. Uvidíte. Ale nebojte se, my jich zase budeme mít plný e-shop, tak jako každý rok!

 Vraťme se ovšem zpátky k létu. Spousta z nás si teď připravuje kávu metodou cold brew, tedy za studena louhovanou. Tady můžete sáhnout po jakékoli Vaší oblíbené kávě z našeho sortimentu, ať už si vyberete směs nebo čistou arabicu, nikdy nebudete litovat. Místo vody můžete kávu louhovat rovnou v mléce či smetaně, pokud je v receptu potřeba tuto složku ochutit. Čím delší proces bude, tím bude výsledná tekutina intenzivnější a silnější. A co nevypijete, využijte třeba do máslového krému s kávovou příchutí. Do dortu i jako náplň do trubiček.

Jestli se Vám nechce v tomhle vedru zapínat trouba, zkuste něco méně náročného. Co třeba kávová panna cotta? Pro milovníky kávy a smetany je to ideální recept. Pro smetanovou část použijte smetanu ke šlehání, mléko, cukr, vanilku, želatinu a kávu (instantní či cold brew). Všechny suroviny kromě želatiny přiveďte k varu, stáhněte a pak teprve rozmíchejte želatinu a ochuťte vanilkou. Naplňte nádoby, nechejte ztuhnout. Na kávový vršek Vám stačí espresso, želatina a cukr. V horké kávě rozpusťte oboje a vlijte na ztuhlou smetanovou základnu a vychlaďte. Rychlý letní dezert už se nese!

Zpět do obchodu