Vyznáte se v kávosloví?

Že nevíte, co to je? Náš vlastní novotvar kávosloví vznikl spojením slov káva a názvosloví. Množství nabízených kávových nápojů je dnes v kavárnách i restauracích nepřeberné, naštěstí už nejde jen o turka a nesku. Brrr! Povětšinou bývají navíc jména jednotlivých káv v italštině - a kdo se v nich má vyznat. Než proto vyrazíte za prázdninovým dobrodružstvím do světa, pojďme se na to kávosloví spolu trochu podívat. Abyste byli za machry, no ne? 

Začneme pěkně od začátku. V zásadě se v kavárnách setkáte se dvěma způsoby přípravy kávy: buď si dáte kávu filtrovanou, nebo kávu na základě espressa. Pokud toužíte po šálku větší černé kávy - jako ve správném americkém filmu - volte filtrovanou variantu. Jsou to všechny ty tzv. překapávané kávy, ať už ručně nebo z přístroje. Jestli si naopak chcete užít koncentrovanou chuť a vyladěný design nejrůznějších kávových variací s mlékem či pěnou, poručte si tlakem připravené espresso. To je základem pro spoustu dalších káviček. 

A teď malá lekce italštiny, přátelé! Dáváte si běžně espresso (čti espreso – žádné expreso ani prso prosím Vás), dvojité espresso, ristretto (na české rádoby piccolo zapomeňte), lungo, cappuccino, caffé latte, espresso či latte macchiato anebo se těšíte na lahodné letní affogato se zmrzlinou. Máte z italštiny trochu zamotaný jazyk? Není to náhodou. Itálie se kdysi stala kolébkou prvního kávovaru i espressa, tudíž také další italské názvy nápojů, které postupně rozšířily kávomilecké portfolio, už jednotlivým kávám zůstaly. Říct si v Česku o kapučíno nebo laté zvládne každý. Občas si nevíme rady s mléčnými kávami: Vaše oblíbené macchiato se čte jako makjáto. Asi Vám ani nebudeme říkat, jak všemožně se dá toto slovo zprznit – mačáto, makyjato, machato… Snad nám to Italové prominou.

Co ale jižané neodpouštějí, to je špatná káva. Profesionální, výkonný kávovar proto nesmí chybět v žádné kavárně. Také doma si dnes ovšem hravě zvládnete připravit opravdovou kvalitu a espresso jako v Itálii. Jestli si nejste jistí, že zrovna takový stroj máte k dispozici, můžete se podívat na náš e-shop. Kromě pražených káv tu seženete taky dokonalý nerezový kávovar, za který my dáme ruku do ohně. V kombinaci s Johnnyho kávou dosáhnete opravdu skvělých výsledků.

A výsledek se počítá. V tomto ohledu se zajímavým původem může pyšnit tzv. americano. Podle legendy tento nápoj vznikl během druhé světové války, kdy americkým vojákům silné espresso nechutnalo, a tak si jej nechávali ředit vodou. A domorodci byli pohotoví. Správné americano tak tvoří espresso s horkou vodou v poměru 1:5. Takže vlastně něco jako „víno pro Pražáky“ (však víte). Kromě onoho americana je u nás i v zahraničí stále populárnější kávový nápoj flat white. Tenhle název je ovšem anglický, a proto jej většina lidí vyslovuje (jakž takž) bez problémů. 

Ve správné kavárně, třeba té moravskokrumlovské Johnnyho, si můžete vyzkoušet též kávy připravované v různých jiných udělátkách - jako jsou French press, dripper, moka konvička nebo třeba džezva. Kromě toho však existuje i spousta dalších možností. Neváhejte a objevujte svět kávy, dopřávejte si různé varianty a zkoumejte, co vyhovuje právě Vám. U nás najdete vždycky s láskou upraženou a připravenou kávu v mnoha chuťových odstínech. Rádi Vám doporučíme i vhodné metody přípravy. A když se Vám náhodou nepovede správně nějaký nápoj vyslovit, nevadí! Jsme lidi a domluvíme se. Důležité je, aby Vám káva chutnala. Jako těm americkým vojákům. Viva dobrá káva! 

Zpět do obchodu