Co se Vám vybaví, když se řekne Venezuela… Telenovely? Krásné ženy a statní gaučové? Divoké vrcholy And nebo kouzelné pobřeží s mnoha ostrovy? Kriminalita, únosy a drogové kartely? Nic? Zkuste se naladit na omamnou vůni pražené kávy a hned budete mít jasno. Přece kávová zrna s bohatou a výraznou chutí, která formují jedinečné klimatické podmínky a úrodná půda této nádherné země. Nejznámější regiony, v nichž se káva pěstuje, jsou Táchira, Mérida a Lara. Subtropické klima, vysokohorské prostředí s výživnou vulkanickou půdou a ideální nadmořská výška vytvářejí podmínky snů pro jedinečné chuťové vlastnosti kávy. Káva z těchto oblastí bývá označována jako Specialty coffee – excelent Arabica, což je důkazem, jak vysoce je na světových trzích hodnocena.
Venezuela proslula svou dlouhou a bohatou kávovou historií. Poprvé se do této oblasti káva dostala v 18. století, kdy španělští kolonizátoři objevili vhodnost prostředí horských oblastí And pro její pěstování. Později se káva stala důležitým vývozním artiklem a Venezuela jedním z jejích významných producentů. Místní káva je celosvětově ceněna pro svou jemnost, vyváženost a jedinečnou chuťovou rozmanitost, přičemž za zmínku stojí také nízký stupeň acidity. Slavné místní Arabice zkrátka podlehnete. Chuťový profil závisí i na oblasti původu: káva z Méridy má květinové a ovocné tóny, káva z oblasti Lara spíše plné tělo s oříškovými a čokoládovými příchutěmi.
Bohužel politická a ekonomická situace v letech minulých kávovému průmyslu ve Venezuele příliš neprospívala. Přestože se jedná o zemi s ideálními podmínkami pro zemědělství, a zároveň se v ní nacházejí největší zásoby ropy na světě, kvůli uvalenému embargu a vnitřním problémům státu se mnoho tamních obyvatel ocitlo na hranici chudoby. Dokonce i běžné potraviny byly jeden čas na příděl. Kávové plantáže proto upadaly a kvalita kávy klesala. Dnes se naštěstí situace mění a Venezuela je opět producentem vysoce kvalitní kávy, a tak se k nám už zase dostávají kvalitní zrna od proškolených a technologicky pokročilých farmářů.
Káva s označením Venezuela, kterou seženete v Johnnyho e-shopu, pochází ze zpracovatelské stanice v obci Santa Cruz de Mora ve státě Mérida, kam putují sklizně odrůd Caturra a Catuaí od mnoha drobných farmářů. Povětšinou tito farmáři pěstují kávu organicky, pomocí tradičních zemědělských metod, což kávě dodává její jedinečný chuťový profil. Protože je Venezuela hornatá, také sběr kávových třešní probíhá ručně. Proces začíná tzv. floatingem, kde se oddělí případné nezralé třešně, klacíky či listy. Po oloupání třešně putují do fermentačního tanku, kde se fermentují 18 hodin, aby se odstranila zbytková dužina z pergamenu. Před pytlováním pak probíhá ještě třídění podle velikosti.
Naše „Venezuela“ z Vaší oblíbené moravskokrumlovské pražírny má plné tělo s tóny marcipánu a pražených lískových ořechů, ve vůni potom objevíte růži. Vše doplňují ovocné tóny, které dokládají čerstvost zrna a kvalitu jeho zpracování. Venezuelská káva je dozajista fascinující svou bohatostí chutí, ale stejně tak příběhem, který se za ní skrývá. Jde o součást národní historie, kultury a života místních lidí. Přesvědčte se o vlastnostech této vynikající kávy i Vy. A klidně si k ní pusťte svou oblíbenou telenovelu. Život je krátký!