Toužíte-li vyzkoušet si na vlastní kůži pražení kávy, máte dvě možnosti: buď se zúčastníte našeho
zážitkového baristického kurzu , anebo si můžete surová kávová zrna upražit sami doma. Když
budete trpěliví a dodržíte základní postup, můžete dosáhnout celkem zajímavého výsledku. Držte se
několika pravidel, která se dočtete níže. K pražení použijte vhodná zelená zrna. Zakoupit je můžete
v našem e-shopu v sekci Zrno pro domácí pražiče. Tato zrna obsahují velké množství bílkovin, cukrů,
tuků a kofeinu. Při správném pražení se vytváří až 700 různých látek nesoucích chutě a vůně. Jsou
rozpustné ve vodě, čímž nám poskytují onen požitek z kávy. Nepražená káva je světlá, po upražení
ztmavne a rozvoní se. K pražení se využívá cirkulace horkého vzduchu, jemuž jsou promíchávaná zrna
vystavena. Průmyslové zpracování potřebuje poměrně složitou technologii. Vy si vystačíte s troubou,
pánví či domácí pražičkou.
Je to v troubě…
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 220 °C. Zrna rozprostřeme na plech, ale ne příliš hustě, káva
pražením zvětšuje objem. Plech se zrny vložíme do trouby a vždy po pěti minutách jej vyjmeme, kávu
promícháme a vyfoukáme jemné slupky, které se při pražení odlupují. Již po prvních minutách začnou
zrna od krajů tmavnout a postupně ztmavnou celá. Promíchávat a vyfukovat slupky je nutné co pět
minut, jinak by některá zrna zůstala neupražená. Čistého času (bez promíchávání) by měla být zrna v
troubě něco přes půl hodiny. Záleží, zda máme v oblibě kávu upraženou jemně (světle hnědá),
středně (středně hnědá) nebo silně (tmavá). Po upražení necháme vše vychladnout a další den zrna
ještě promneme v ubrousku, abychom je zbavili zbývajících slupek. Kávu pak ve vzduchotěsném
obalu uložíme do chladné místnosti. Za pár dní se v kávě plně rozvinou chuťové a aromatické složky a
můžeme ji připravit ke konzumaci.
Na pánvi se něco pálí…
Prázdnou pánev necháme prohřát na středním výkonu hořáku, poté nasypeme zrna. Pánev
nepřeplňujeme. Ideální je, když se zrnka nedotýkají - jak již bylo řečeno - zvětší svůj objem. Každé
zrno má být v kontaktu s pánví po celou dobu pražení, pokud by klesla teplota zrníček, chemické
procesy se zastaví a káva už nepůjde upražit. Hořák necháme na středním výkonu a za stálého
míchání přivedeme zrna k požadovanému odstínu hnědé. Zrnka nejdříve kvůli ztrátě vlhkosti změní
barvu na šedivou, pak začnou žloutnout a postupně hnědnout. Jakmile uslyšíme praskání jako u
popcornu (cca 15 min), barvu zrn si hlídáme. Teď už potrvá 2-4 minuty, než bude káva upražená.
Půjde to rychle! Zrna mohou poměrně hodně kouřit. Neměli byste ovšem proces ukončit dřív, než
budou všechna zrna opravdu hnědá – když várku nedopražíte, káva bude chutnat syrově. Po upražení
musíme zrna rychle zchladit, nejlépe kroužením v cedníku s pomocí fénu a v otevřeném okně.
Vyfoukáme tak zbylé slupky. Kávu necháme aspoň do druhého dne vyvětrat, aby se zbavila CO2
vzniklého při pražení. Poté můžete kávu připravit vaším oblíbeným způsobem.
Ruční pražička kávy pro frajery…
Existuje i speciální nádobka pro domácí pražení. Ruční pražička přenáší na zelená zrnka teplo
prostřednictvím keramiky, která po důkladném nahřátí udržuje vlastní teplo. Díky pomalému
kroužení lze dosáhnout během několika minut rovnoměrně upražených kávových zrn a nedojde ke
spálení. Připravte si 30-50g zelené kávy. Předehřejte pražičku asi 1-2 minuty. Poté vsypejte kávová
zrnka a kružte pražičkou. Asi po 2 minutách začnou zrna měnit barvu. Po cca 8 minutách budou mít
žlutou barvu a uslyšíte mírné praskání. Běžně trvá proces pražení kolem 13 minut. I tady však buďte
opatrní, abyste zrna nespálili. Platí, že čím tmavší barva kávového zrna, tím se v něm potlačuje přirozená
kyselost a vystupuje hořkost a naopak.
Jestli jste se rozhodli vyzkoušet něco nového, vyberte si způsob domácího pražení, který Vám nejvíce
vyhovuje. Pokud si tuto činnost oblíbíte, podívejte se po vlastní dokonalé pražičce. (Nemyslíme novou
ženu, ale náčiní…) Pakliže Vás tahle činnost (anebo její výsledek) až tak neosloví, v Johnnyho pražírně
najdete spoustu čerstvě pražené kávy - od jednopruhové po směsi – připravené našimi zkušenými
pražiči a vyladěné k dokonalosti. Budeme rádi, když se s námi podělíte o své vlastní pražící zkušenosti.
Káva je životní styl, nejen nápoj. Souhlasíte?