Párování kávy není pro snoby

Jistě jste už slyšeli o tom, že se určité víno hodí k nějakému jídlu. Podobně lze nakládat i s kávou. Káva totiž může jídlo zásadně obohatit svými vlastnostmi. U párování nejde jen o jakási bezduchá pravidla, ale o nalezení skutečné harmonie chutí, vůní a požitků. Italská pražená káva či espresso je tradičně skvělým doprovodem k italským dezertům jako tiramisu. Mléčné kávy zase doprovodí sladkou snídani nebo poslouží jako dezert po pikantním jídle podle mexické kuchyně. Vejce a slaninu si užijete jedině s filtrovanou kávou.  Ale jdeme dál!

Důležitým vodítkem v tomto ohledu se pro nás stává stupeň pražení kávy. Poskytuje nám totiž informaci o chuti a těle kávy. I v Johnnyho pražírně se držíme obvyklého dělení na kávu světle, středně a tmavě praženou. Stupeň pražení může být dokonalým návodem pro párování s lehkými nebo těžšími jídly. Světle praženou kávu, například Mexiko, si užijete v doprovodu ovocných zákusků, dezertů s bobulovým ovocem či jen tak s ovocem samotným. Středně pražená káva s mírnou kyselostí, třeba Honduras nebo kolumbijská, vynikne v kombinaci s cheesecaky, žloutkovými i citrusovými dezerty. Též slané koláče, třeba francouzský quiche, vám budou nejlépe chutnat se středně praženou kávou. Tmavě pražená káva, jako ta italská, dodá šmrnc zákuskům plným čokolády, bohatým a krémovým dezertům anebo zmrzlině. Palačinky naslano se sýrem, kuřetem či špenátem se potom dobře doplňují s chuťově výraznými kávami plných ovocných tónů. 

Ke kávě se ze všech pochutin bezesporu hodí nejvíce čokoláda. Několikrát jsme již toto téma nakousli, ale co bychom si do něj nekousli znovu. K dvojitému espressu si dopřejte pořádnou tmavou čokoládu. Čokoláda se solí (zajímavá kombinace sama o sobě) také podtrhne sytost espressa. Kdo dává přednost filtrované kávě, ocení spojení s čokoládou s mátovou příchutí (britská After Eights). Mátovou čokoládu přikusujte též ke kávě ledové. Naopak chilli čokoláda patří k silnému americanu. Pomerančová příchuť pozdvihne například chuť macchiata či flat white. Vysokoprocentní čokoláda působí jako protiváha ke sladkému mléku či smetaně, proto ji zapíjíme jemnými, mléčnými kávami. Čokoládou můžete kávu ovšem i ozdobit. Pár čoko hoblinek na kapučínu zní přímo hříšně, nemyslíte?

Dalším kritériem při párování může být země původu kávy. Obvykle totiž místní kávu popíjejí k tradiční kuchyni, a proto bychom se domorodých chutí měli alespoň malinko přidržovat. Etiopská káva s lehčími tóny květin a bobulovin bude skvělá s čokoládovými dobrotami, ale rozhodně nepotěší ke slanému, pikantnímu jídlu. Ugandská káva pozdvihne na jiný level koláče všeho druhu a ovocné dezerty obecně. Nikaragua je zase nejlepší s ovesnými vločkami. Silná káva s nižší kyselostí z oblasti Jávy či Indonésie bude naopak lepší k jídlům slaným, ostřejším jako třeba poke bowl. Středoamerické a latinskoamerické kávy bývají v globále jemné, hladké a s příjemnou kyselostí, proto je oceníte například k mrkvovému koláči, sušenkám, koblihám, nebo k muffinům či k jakékoli snídani.

Podle sommeliérů existuje ke kávě jeden skvělý partner, a sice sýr. Kombinuje oblíbenou mléčnou složku s kofeinem, jen místo nasládlé verze s tou slanou. Aha! V Brazílii, Mekce kávy, běžně párují kávu se slaným sýrem z oblasti Minas Gerais. Malé kostičky sýra namáčejí přímo do kávy! Také Dánové některé druhy místního sýra zapíjejí kávou. Vy si můžete ke své oblíbené kávě zkusit pochutnat třeba na uleželé goudě s ořechy a kapkou slaného karamelu. Pozor, jedna perlička na závěr: velmi jemné kávy lze prý dobře kombinovat i s rybami. To si neumíme úplně představit, ale proti gustu! Třeba si někdo kávičku k vánočnímu kaprovi dopřeje rád…

Zpět do obchodu