Ozdobit kávu je umění

To je radosti, když najdete lístečkový ornament na pěně svého latté! A jakmile Vám v kavárně přinesou cappuccino s obrázkem srdíčka, hledáte za tím něco víc? Váháte, zda si nemáte rovnou říct o telefonní číslo? Pokud se chcete naučit latté art, pak si o to číslo řekněte určitě! O šikovnosti Vašeho baristy totiž zdobení kávy nepochybně je. Pro vlastní kouzlení s kávovou pěnou budete potřebovat důležité informace, a ty Vám dnes rádi naservírujeme.

Víte, odkud se tohle umění vzalo? Samozřejmě, že z Ameriky! Konkrétně v Seattlu v 80. a následně 90. letech 20. století proslavil zdobení kávy barista David Schomer. Už v roce 1986 vynalezl mikropěnu. Později našel způsob, jak namalovat do pěny motiv srdce, a v roce 1992 vytvořil motiv zvaný rosetta inspirovaný fotkou z italské kavárny.

Latté art se v zásadě dá tvořit dvěma způsoby. První, náročnější technika free pouring, představuje nalévání mléčné emulze do espressa. Druhá, tzv. etching, je postup, kdy se obrázek vytvoří až po nalití mléka pomocí určitého předmětu, kakaového prášku, sirupu, šablony apod. Od základů se dá vždy stoupat až ke hvězdám - například využít techniky etchingu k dokreslování detailů pomocí baristického pera či dřevěnou špejlí. S tímto postupem se často setkáte například při kresbě zvířátek. Životnost těchto obrázků je obvykle kratší než u obrázků vzniklých technikou free pouring, jelikož pěna se rozpouští rychleji.

Technikou free pouring vznikají například srdce a rosetta, též označovaná jako kapradina. Nejjednodušším vzorem bude v tomto ohledu pro začátečníky nejspíš jablko, protože se u něj naučíte zkoordinovat levou a pravou ruku, a pochopit celý princip tvoření mléčných obrázků. Jakmile ovládnete tento vzor a zautomatizujete si postupy, můžete se směle pustit do složitějších kreací. Mezi pokročilé techniky patří tvorba motivů jako tulipán, zvlněné srdce, labuť či štír.

Úplným základem latté art se vždy stane kvalitní mléčná pěna. O tom, jak si takový našlehaný kopec připravit, jsme rozpovídali na našem blogu poměrně nedávno. Dáme Vám dnes pár rad pro případ, že s latté art začínáte. Plnotučné mléko je potřeba zahřát, správně napěnit a umíchat. Hodit se Vám bude i kvalitní konvička na mléko – raději s kulatějším zobáčkem. Začněte zkoušet malovat do káv jako je cappuccino, kde je mléka dostatek. Do luxusní mikropěny se baristovi maluje skoro samo – mezi nejoblíbenější obrazce patří již zmíněné jablko nebo srdce, dále listy či květina. Mistři tohoto umění dokážou vyrobit neuvěřitelné kreace, a to včetně třeba Vašeho portrétu.

Nakonec tu máme drobný tip na závěr, pokud se do latté art pustíte na vlastní pěst: držte šálek vždy v jeho spodní části. Odborník se zásadně nedotýká horního dílu, který se pak přikládá k ústům. Pokud si zdobíte kávu jenom pro sebe, můžete toto pravidlo zanedbat - co si opatláte, to si taky olíznete. Nebojte se při tvorbě latté art poučit ze svých chyb. Vězte, že žádný učený z nebe nespadl.

02c9b57b-be3f-4e5e-ab0a-3634e7daef7c

Přejete-li si seznámit se s uměním latté art naživo, doporučujeme objednat si náš zážitkový baristický kurz. Přímo v Johnnyho pražírně se dozvíte nejen vše potřebné o kávě, ale v kavárně si vyzkoušíte také připravit kávu jako skutečný profesionál – včetně základů malování do mléčné pěny. Neváhejte, my se na Vás na tomhle vychytaném kurzu už teď těšíme!