Máte mlýnek? A mohli bychom ho vidět?

Není nic lepšího než vůně čerstvě namleté kávy. Možná si starší ročníky ještě pamatují, že kdysi bývaly v každé samoobsluze takové ty bílé mlýnky na kávu, kam se nasypal pytlík kávy z hlavního města kraje Vysočina a ten se pomlel. Kvalitu tohoto nápoje teď hodnotit nebudeme, ale ta vůně mleté kávy je nezapomenutelná!

A proč byste si měli kávu pomlít až doma, když se přece dá všude koupit pohodlně namletá? (Ano, i u nás ji máme.) Kromě pražení má totiž proces mletí zásadní vliv na výsledek – tedy chuť Vaší kávy. Mletá káva bohužel výborně absorbuje vzdušnou vlhkost, a to dokonce tak rychle, že již během jediné hodiny Vám může zoxidovat čili zvětrat, a ta správná chuť je nenávratně fuč. Rozhodně tedy platí: čím později kafe namelete, tím více si ho užijete.

Mlýnek na kávu se tak stává klíčovým prvkem při přípravě vašeho nejoblíbenějšího nápoje. Existují mlýnky ruční i elektrické, dokonce i profesionální do kaváren a restaurací, s nastavitelnou hrubostí mletí podle toho, jakou kávu pijete. Jiná hrubost se hodí do pákového kávovaru, jiná do džezvy nebo pro přípravu studeného cold brew - když už jsme u toho, že letní vedro má pokračovat i po prázdninách.  

Ruční mlýnky bývají levnější a kvůli lidskému pohonu se hodí pro mletí menšího množství kávy, třeba do French pressu. Elektrické mlýnky místo vašich paží pohání rozvodná síť. Jsou rychlejší, snadněji nastavíte i hrubost mletí. Jednoduché pravidlo pro výběr mlýnku proto zní: čím více kávy vypijete, tím berte větší a výkonnější přístroj. 

Další rozdělení je možné podle typu mlecího zařízení. Existují typy mlýnků s mlecími kameny, které zajišťují konzistentnější mletí než jejich levnější nožové protějšky z ocele. Nože kávu sekají na nepravidelné kousky, kov se zahřívá a může dojít k přepálení kávy. Navíc nože i v tomto případě reziví a tupí se. 

Když si tedy budete mlýnek vybírat, nezapomeňte vzít v potaz jeho důležité vlastnosti. Neměla by chybět nastavitelnost hrubosti mletí a kvalitní mlecí kameny ideálně kónického tvaru pro rovnoměrný výsledek. Ploché mlecí kameny totiž mají větší podíl prachové složky, která nepříznivě ovlivňuje extrakci. Rozhodně vybírejte též podle kapacity zásobníku a úložného prostoru. Navíc si pohlídejte funkce jako automatické dávkování nebo programovatelné nastavení, které vám usnadní práci. 

V nabídce Johnnyho e-shopu najdete mlýnky, které uspokojí jak začínající, tak i zkušené milovníky kávy. Například náš automatický mlýnek Sage je vybaven kónickými mlecími kameny s kvalitním mletím při nižší teplotě, čímž chrání oleje a aroma kávových zrn. Hodí se na přípravu espressa i u alternativních metod přípravy kávy. Kvalitní elektrický mlýnek sice lacino nepořídíte, ale vydrží vám při správné péči opravdu dlouho. A do vynikající čerstvé kávy přece rádi investujeme!

Nakonec musíme připomenout, že ani sebelepší mlýnek se neobejde bez údržby. Elektrický i ruční je proto potřeba vyčistit ideálně po každém mletí. Stačí zubní kartáček, vyčistit mechanismus a poté profouknout.  Jeden rychlý tip od nás: jednou za čas pomelte v mlýnku rýži na jemné mletí. Naváže na sebe zbytkové oleje z mlecího mechanismu. Dočistěte měkkým hadříkem, nejlépe bez užití vody. K sehnání jsou však i speciální čisticí tablety. My vám s tím mletím vždycky rádi poradíme, přátelé!

Zpět do obchodu