Cappuccino každý z nás někdy ochutnal. Dokonce i odmítači kávy se přiznávají, že ve slabé chvilce si
jej tu a tam objednají. Stejně jako většina lidského konání, má však i pití kávy svá nepsaná pravidla a
je dobré o nich vědět. Italové jsou považování za kávové mistry, pojďme se proto od nich přiučit.
Nepatří sice mezi nejpečlivější národy na světě, ale pokud jde o pití kávy, svých zažitých stereotypů se
drží zuby nehty.
Co to vlastně cappuccino je? Obyčejné espresso s teplým mlékem a našlehanou mléčnou pěnou. Ta
se může různě dochucovat a zdobit. Na území Itálie se podává pouze v ranních hodinách, což při
tamním životním stylu znamená přibližně od 9 do 12 hodin dopoledne. To je doba, kdy se tam na vás
při objednání cappuccina nebude nikdo dívat jako na největšího zhýralce. Cappucino se také většinou
podává se sladkým pečivem. Po 12 hodině již na cappuccino v kavárně prosím zapomeňte.
Naopak po obědě stačí říct jednoduše un caffè a můžete si být jisti, že vám přinesou šálek lahodného
espressa. A musí být malé a silné, na jeden dva srky. Příliš obyčejné? Vyzkoušejte třeba marocchino -
vynikající espresso s přidanou roztavenou čokoládou, trochou napěněného mléka a kakaa nebo caffè
shakerato - espresso protřepané s ledem a někdy i s alkoholem. Po velkém jídle si ale můžete
objednat i caffè corretto, což je espresso vylepšené trochou grapy či jiného destilátu.
A kdy pít piccolo? Další velice ošemetná záležitost: v Itálii na Vás budou divně zírat, protože tento
název se vžil pouze v České republice, správně jde o klasické espresso čili un caffè. Slovo piccolo jsme
my přejali od italských turistů, kteří jím označovali velikost žádaného nápoje - 30 ml. Piccolo tak
nepijí Italové nikdy, ale u nás všichni baristé a kavárníci vědí, o co jde. :D
Záleží jenom na Vás, zda se budete řídit při pití kávy italským modelem, nebo si ji vychutnáte podle
sebe kdykoli a tak, jak ji máte nejraději. My se jenom přimlouváme, aby Vaše káva byla opravdu
dobrá – a s tím Vám rádi pomůžeme na našem e-shopu www.prazirna.coffee Zde se dozvíte spoustu
důležitých informací pro to, aby Váš chuťový zážitek byl skoro tak dokonalý jako v pravé italské
kavárně.