Domácí Pumpkin spice latté pro milovníky podzimu

Existují jenom dva druhy zákazníků: ti, co se nemůžou dočkat první ledové kávy, frappé nebo affogata, a potom ti, jimž se zavděčíte pouze prvním podzimním latté s příchutí výrazného, hřejivého koření a dýně. Ačkoli tento recept k nám dorazil přes oceán díky jednomu známému americkému řetězci, poměrně rychle u nás zdomácněl a vy si jej tak můžete dopřávat zcela běžně.

Základem je samozřejmě kvalitní káva, z níž připravíte lahodné espresso, a tu si u nás rozhodně vyberete. Na Johnnyho e-shopu najdete italskou, africkou i středo a jihoamerickou kávu, která se postará o autentický kávový zážitek. Ale začněme pěkně od začátku, tak jak se na správný recept sluší a patří. Jak si tedy oblíbený nápoj připravit doma? Základním stavebním kamenem podzimního nápoje v tomto případě bude dýňový sirup. Pro suroviny si skočte do spíže a na zahrádku, anebo omrkněte nabídku místních supermarketů. 

Použijte ¼ menší dýně (nebo kupované pyré), jeden šálek vody, 3 polévkové lžíce třtinového cukru a samozřejmě nezapomeňte na složku „spice“ tedy koření. Poměr si můžete libovolně upravit, ale doporučujeme začít třeba s kombinací 2 lžičky skořice (eventuálně i celé svítky v počtu 2-3 kusy), lžička sušeného zázvoru, muškátový oříšek a lžička mletého hřebíčku. Přihodit můžete i kardamom nebo nové koření, pro hlubší tóny. Vylepšit se dá směs i vanilkou (lusk pro gurmány, pasta pro kuchaře a vanilínový cukr v pytlíku pro lenochy).

Omytou a nejlépe též oloupanou dýni nakrájíme na kostky a dáme péct do trouby na 180° C asi 15-20 min do doby, než je dýně měkká a připravená k rozmixování. Dýni rozmixujeme dohladka ve stolním mixéru, anebo pomocí toho tyčového. Pokud byste narazili na nějakou extra odolnou a tuhou potvoru - jakože dýni (co Vás to zase napadá) - můžete si pomoci přilitím kapky vody. V případě, že máte hotové dýňové pyré, ušetřili jste trošku času a nějakou tu korunu na účtu za energie. Tak to bychom měli. 

Ale pozor, ještě nekončíme.  Následně, anebo ti šikovnější už během pečení dýně v troubě, si svaříme kořeněný sirup. V hrnci promícháme šálek vody s třtinovým cukrem a směsí koření. Přivedeme k varu a za mírného probublávání necháme provařit a lehce zredukovat na sirupovou konzistenci. Že je hotovo, poznáme podle nádherné, kořeněné vůně, která prohřeje tělo i duši. 

Poté už jen stačí smíchat vychladlý sirup s dýňovým pyré dohromady. Komu nevadí rustikální konzistence, nechá si všechny kousíčky i koření. Pokud by Vám však v kávě drobné hrudky vadily, přelijte ještě sirup přes cedník nebo plátýnko. Skladujte v čisté, ideálně vysterilizované skleněné nádobě v lednici. Nevydrží Vám tam sice věčně, ale věřte nám, že po prvním doušku pumpkin spice latté se sirup v lednici moc dlouho neohřeje. Tedy pardon, nevychladí. 

Nakonec už nezbývá než si připravit celou tu parádu i s kávou a mlékem. Do sklenice dáte lžíci svého dokonalého domácího sirupu a přelijete ji našlehaným mlékem. Do ochuceného mléka pak vpravíte jedno silné espresso (nebo jinou Vaši oblíbenou kávu) a nezapomenete celý nápoj ozdobit. Ideální je kopec husté domácí šlehačky, trocha skořice nebo kakaa. Pro inspiraci omrkněte sociální sítě, v říjnu jsou kořeněného dýňového latté plné. A dejte nám samozřejmě vědět, jak Vám domácí pumpkin spice latté chutnalo!

Zpět do obchodu